Aspen RapidWeaver 8 Blog Style
Logo Torc
  • "I am not a victim, I am Your presence in this world" - LHBT-gelovige 0

Inspiratie

Geestelijke Oefeningen

_MG_1179(1inter)

De Geestelijke Oefeningen vormen de ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Om geestelijk te groeien moet je oefenen, net zoals je oefent om verder te komen in een sport of ambacht.
Bij een retraite met de Geestelijke Oefeningen krijg je een ervaren begeleider met wie je dagelijks een gesprek hebt. De begeleider geeft je teksten op uit het evangelie, waarmee je 3-4 x per dag ongeveer een uur bidt of mediteert. Tijdens je meditatie plaat je jezelf met je beeldend vermogen in het verhaal. Waar sta JIJ in deze scène? Op de plek van een van de personages? Ben je een van de omstanders? Sta je dicht bij Jezus of juist verder af? Er doen zich allerlei innerlijke bewegingen en gevoelens voor, positieve zowel als negatieve. Je legt a.h.w. de verhalen uit de bijbel naast je eigen leven en onderzoekt waar je wordt geraakt door het verhaal.

Deze innerlijke ervaringen vormen weer stof voor het gesprek met je begeleider. Zo heb ik juli 2021 een achtdaagse versie van de Geestelijke Oefeningen gedaan, waar ik veel teksten uit het evangelie van Marcus las. Dit leverde bijzondere, diepgaande ervaringen op. Ik heb mij o.a. verplaatst in Johannes de Doper, in Jaïrus en in de apostel Petrus. O.a. Bezinningscentrum d'Oude Abdij in Drongen (BE) biedt iedere zomer verschillende mogelijkheden om de Geestelijke Oefeningen te doen. Bij Gemeenschap De Hooge Berkt in Bergeijk (Br.) heb ik in maart 2023 een stille retraite gedaan met de volledige Geestelijke Oefeningen van dertig dagen. Het was een maand van diepgaand zelfonderzoek, gedragen door een warme gemeenschap.

Gebaseerd op de Geestelijke Oefeningen zijn er inmiddels verschillende vormen van retraite ontstaan. De website van de jezuïeten geeft duidelijke informatie over deze verschillende vormen. De volledige Geestelijke Oefeningen bestaan uit een stille retraite van dertig dagen. Predikant Elsbeth Gruteke schreef een prachtig verhaal over haar ervaringen met deze retraite voor de website van de jezuïeten. De Geestelijke Oefeningen maken het mogelijk om van binnenuit fundamentele levenskeuzes te maken. Ze bieden een unieke vorm van geloofsverdieping en leiden je naar God.

Een interview en een podcast over de Geestelijke Oefeningen vind je hier.

< Terug

Vrijplaats