Torc - zelfonderzoek

'Jij bent kostbaar in mijn ogen'

Homo en geloof

Ben jij een man of vrouw met een christelijke achtergrond die (ook) op mensen van je eigen geslacht valt, en worstel je daarmee? Je bent niet alleen! Er zijn veel mensen zoals jij. Gelovig opgegroeide mannen en vrouwen, die erachter komen homoseksueel of lesbisch te zijn en die moeite hebben om met die gevoelens om te gaan. Ook niet-gelovigen kunnen die ontdekking problematisch vinden, maar (mede) door je geloof kunnen er gemakkelijk gevoelens van schuld en schaamte ontstaan. Hoe reageert mijn gemeente of parochie hierop? Stel ik God niet teleur? Mijn homoseksualiteit gaat tegen de wil van God in. Met dergelijke vragen kun je als gelovig mens in de knoop raken.

We leven in een maatschappij waar mannen met mannen en vrouwen met vrouwen kunnen trouwen. Homoseksualiteit vindt de meerderheid normaal en tegelijk vinden veel mensen geloof maar een achterhaalde zaak. In je eigen sociale en kerkelijke omgeving kun je nu juist de boodschap oppikken dat homoseksualiteit door de bijbel wordt veroordeeld en dat je er op zijn minst niet aan moet toegeven. Of je maakt mee dat homo's of lesbische stellen niet tot het Avondmaal of de Eucharistie worden toegelaten.

Voor mij persoonlijk gaan geloof en homoseksualiteit prima samen. Beide zijn wezenlijke onderdelen van mijn identiteit die elkaar niet in de weg zitten. Ik help je graag om een dergelijk evenwicht ook in jouw leven realiseren. Daarvoor nodig ik je uit om de dogma's en overtuigingen van maatschappij en kerk voor een tijdje te parkeren en de weg naar binnen in te slaan. Wat vind IK wezenlijk in mijn leven? Wat is MIJN waarheid? Wat voel ik nu ECHT in mijn relatie tot medemensen, de kerk, Jezus? Ik nodig je uit voor ZKM-zelfonderzoek.

ZKM-zelfonderzoek

ZKM-zelfonderzoek kan helpen om ervaringen en gevoelens over geloof en homoseksualiteit in je leven met respect en liefdevolle aandacht te aanvaarden. Zo kom je uit die knoop van verwarring en schaamte. Bij dit gevoelige onderwerp laten we de leer van de kerk en de heilige normen van onze seculiere samenleving los. We richten ons op jouw eigen gevoelens, gedachten en inzichten over seksualiteit en relaties en over God, kerk en geloof. We verbinden dit met de andere ervaringen die betekenis geven aan jouw leven. De pagina over zelfonderzoek en de folder leggen uit hoe een ZKM-zelfonderzoek werkt.

Ik raad je aan om het ZKM-zelfonderzoek sec aan te vullen met enkele gesprekken om steeds meer in balans te komen. Zo lukt het je steeds beter om op een liefdevolle manier de samenhangen en tegenstellingen in jezelf met elkaar te verzoenen en een gelukkiger mens te worden. Geleidelijk aan leer je er op vertrouwen dat ook voor jou de woorden gelden, die Jezus hoorde bij zijn doop in de Jordaan: "Jij bent mijn zoon, mijn meest geliefde, in jou is mijn welbehagen." (Mc. 1,11). Zo kun je verder.

Ben je jonger dan 30 jaar? Dan krijg je voor dit specifieke zelfonderzoek een korting van 20%!

Het raakt me dat er een plek is voor mannen die homo en christen zijn waar ze in alle rust zichzelf mogen zijn en steeds meer worden. Wat mij betreft erg veel waard!
Man (47 jr.)