Torc - zelfonderzoek

'Jij bent kostbaar in mijn ogen'

Zoekers

Ben jij iemand die regelmatig workshops bezoekt voor persoonlijke groei en ontwikkeling of boeken leest op spiritueel gebied? Of een man of vrouw die gelovig is opgegroeid, "er niets meer aan doet", maar toch het gevoel houdt dat er meer is tussen hemel en aarde? Dan ben je iemand die bezig is met zingeving. Zingeving is het proces waarbij de mens zoekt naar datgene wat hij of zij de moeite waard vindt om voor te leven. Ieder mens is bewust of onbewust een zoeker, die zijn of haar ervaringen waardeert: wat vind ik waardevol, wat vind ik waardeloos en alle nuances daartussen. Dat geldt voor alle ervaringen, ook voor religieuze ervaringen of ervaringen met bv. de natuur of muziek, of een ontmoeting met een bijzonder mens.

De oordelen die je velt over je ervaringen, wortelen in je gevoelens. Zij hangen af van de waarden waarin je bent opgevoed en van de maatschappij, maar ook van eerdere ervaringen in je leven. Onze waardering wisselt dus met de voortgang van ons leven zelf en is verschillend van persoon tot persoon. We kunnen deelnemen aan dezelfde workshop, maar die na afloop heel verschillende waarderen. Dat geldt ook voor dat boek van die bekende spirituele auteur. Zingeving is persoonlijk en hiervoor moet je op zoek in jezelf.

Zelfonderzoek

Ik bied je een prachtig startpunt op je zoektocht naar zingeving: ZKM-zelfonderzoek. Dit is een liefdevolle manier om de belangrijkste ervaringen in je leven (verleden, heden en toekomst) op een rij te zetten en de bijbehorende gevoelens te onderzoeken. Je zult ervaren dat jouw scala aan gevoelens en waarderingen veel breder is dan alleen maar positief of negatief. Ze kunnen zelfs tegelijkertijd aanwezig zijn als je bij een ervaring stilstaat. Systematisch brengen we zo het landschap van je leven in kaart. De pagina over zelfonderzoek en de folder leggen uit hoe de praktijk van een ZKM-zelfonderzoek eruit ziet.

Met het materiaal dat het zelfonderzoek oplevert, kun je zelfstandig verder op je zoektocht. Maar je kunt ook nog een laag dieper gaan met de uitkomsten. We spreken dan enkele vervolggesprekken af, waarin we onderzoeken welke ervaringen gevoelsmatig sterk met elkaar samenhangen en welke tegenstrijdig zijn. Zo komen we hoofdthema's en de rode draad in jouw zoektocht op het spoor.

Bekijk alle mogelijkheden en de kosten in het menu Informatie.