Januari 2006 zette ik mijn eerste voet over de drempel bij deVoorde in Laag-Zuthem, bij Hattem (Ov.). deVoorde was een woonwerkgemeenschap die zijn basis had in de mystieke soefi-stroming van de Islam. Vanaf dat eerste moment voelde ik mij er welkom precies zoals ik was. Door de bewoners en medewerkers voelde je je echt gezien. Zonder deVoorde was ik waarschijnlijk niet gedoopt en katholiek geworden. deVoorde en zijn gedachtegoed (Pulsar) heeft honderden mensen geïnspireerd, maar ging helaas in 2014 failliet. Het werk is nog een tijd voortgezet onder de naam Pulsar inspireert, maar ook die bundeling van krachten is inmiddels opgehouden. Op hun website vind je verwijzingen naar afgestudeerden die het Pulsarwerk voortzetten.

religieuzen

In Huissen bij Arnhem staat het Dominicanenklooster Huissen. Ik kende de reputatie van het klooster als vormingscentrum (DAC) vanuit mijn opleiding tot psychosociaal werker. Mijn allereerste programma daar was een stille retraite in de Goede Week voor Pasen. Ook in Huissen voelde ik mij welkom. Het was een soort thuiskomen en het klooster werd mijn nieuwe pleisterplaats na deVoorde. Ik heb deelgenomen aan veel programma’s, was er te gast bij de broeders en heb er gewerkt als gastheer (net als bij deVoorde). De vieringen in Goede Week samen met andere deelnemers, de kapelgemeenschap en de broeders zijn al jaren hoogtepunten voor mij. Tijdens de Paasnacht 2014 ben ik in de kapel van het klooster gedoopt door p. Henk Jongerius.

In 2018 heb ik voor het eerst ’s zomers de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola gedaan bij de Oude Abdij in Drongen (België). Over een bijzondere ervaring tijdens die retraite heb ik een blog geschreven. Het jaar daarna waren de GO de basis van een retraite in Steyl (Li.). In de zomer van 2021 was Drongen opnieuw mijn reisdoel voor mijn derde retraite met de GO. Mijn meest intieme ervaring was de scène van Petrus die Jezus verloochent. Deze ervaringen met de GO hebben mijn aandacht binnen de religieuze wereld wel verschoven: van benedictijnen en trappisten via dominicanen naar de jezuïeten. Mijn verbondenheid met die andere ordes is niet verdwenen maar eerder uitgebreid naar een orde, waar ik wel (in negatieve zin) van had gehoord maar geen kennis van had. De spiritualiteit van de jezuïeten sluit sterk aan bij mijn eigen levenshouding: zelfonderzoek en geloof.