Over Torc

Waar staat Torc voor?

De kern van mijn praktijk is gestructureerd zelfonderzoek van je leven en geloof. God roept ons tevoorschijn in ons levensverhaal, precies daar waar wij zijn. Dàt is het, wat het logo van Torc weerspiegelt. De middeleeuwse soefi en mysticus Mevlana d’Jalaluddin Rumi (tijdgenoot van Franciscus van Assisi) drukt hetzelfde uit in een prachtig gedicht. Het Keltische dierenorakel zegt: “Als we op zwijnenjacht gaan, stellen we ons open voor vernieuwing van onszelf”. Als God je ontmoet waar je bent, dan is daar waar je bent een plaats om God te ontmoeten. In jouw eigen levensverhaal dus. Wees welkom bij Torc.

De geschiedenis van Torc gaat terug tot 1999. Bezig met zingeving voelde ik mij in die periode verbonden met de wereld van de Kelten, de wereld van de druïden. In 1999 startte ik als zzp-er. Niet met een eigen praktijk (ik was nog in opleiding als psychosociaal werker), maar met een adviesbureau. Ik vond een naam voor mijn bedrijf in een Keltisch dierenorakel: Torc. Everzwijn, zegt het orakel, “kan je helpen met het vinden van de richting in je leven. Dit wilde en sterke dier roept je het bos in om een geheim te leren kennen over jezelf en de wereld.” En dat sprak mij aan.

Mijn persoonlijke tocht voerde mij van de wereld van de druïden via kloosters en Centrum deVoorde (soefi-mystiek) uiteindelijk naar het katholieke geloof. Meer over mijn groei naar en ontwikkeling als christen vind je op mijn profiel en op mijn weblog: Thuismonnik. Mijn advieswerk breidde ik uit met een eigen praktijk, die inhoudelijk mijn geestelijke ontwikkeling volgt.

Jarenlang, andere mensen imiterend,
probeerde ik mijzelf te leren kennen.
Van binnenuit kon ik niet beslissen wat te doen.
Geheel verblind hoorde ik mijn naam roepen.

Toen stapte ik naar buiten.

Mevlana d'Jalaluddin Rumi

Inspiratiebronnen

Mijn manier van werken is geleidelijk aan gegroeid. De werkmethoden waarin ik ben opgeleid (ZKM en focusing) hanteren een visie op de mens die wonderwel aansluiten bij de spiritualiteit van de jezuïeten, de ignatiaanse spiritualiteit. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik via de Geestelijke Oefeningen in aanraking ben gekomen met het gedachtegoed van Ignatius van Loyola, die in 1540 de Sociëteit van Jezus stichtte. Eén manier om dat gedachtegoed te beschrijven is: God zoeken en vinden in alle dingen.

Begeleiding

Kern van de begeleiding bij Torc is het zogenaamde Levensonderzoek: een bijzondere manier om met behulp van de Zelfkennismethode of ZKM je levensverhaal gestructureerd te onderzoeken. Je wordt je bewust van het rijke palet aan gevoelens waarin God met jou communiceert: toen en nu. Mijn begeleiding is een gezamenlijke zoektocht op jouw unieke levenspad. Voor geestelijke begeleiding of pastoraat verwijs ik je door.